30.12.08

mõned kaardid lähedastele




28.12.08

minu armsad kingid

valisin sel aastal endale jõulukingid ise ja olen ülimalt rahul.
Jamie Itaalia

ja
Maru maitsev maailm


mõlemat raamatut ahmin kahesuupoolega lugeda ja vahepeal pühin vesistamisest niiskunud huuli.

arlese suhtes ei olnud kindlasti aus, et ma tema "Musta pori näkku" kingipaberisse mässisin sellal kui oma raamatuid juba silitada ja nuusutada sain - värske raamatu ja trükitindi lõhn - teate küll ;) Sellegipoolest oli ka arles oma kingiga väga rahul ja on selle praeguseks juba kaks korda kaanest kaaneni läbi lugenud. kõige esinemiste ja laste ja une kõrvalt :)

ostsin endale ühe Puma koti ka - puht praktilistel kaalutlustel... varem pidin lapsega liikumiseks lisaks oma kotile veel ka beebitarvete kotti kaasas tassima - uus on aga väga mahukas, ilus ja sellel on mähkmete ja "pepulappide" jaoks salatasku - topeltpõhi ;)

22.12.08

Kaks kaarti ja suur palve

Pikemat juttu ei teegi. Lugesin seda postitust. ja siis seda. Pisarad tulid tahtmatult. Vaatan oma pisikest inglikest, kes haiglas vapralt võitles ning nüüd tänu taevale täie tervise juures oma pesakeses rahulikku und magab ja suudan vaevu ette kujutada nende laste lähedaste valu. Kaardi tegemine kellelegi rõõmu valmistamiseks minult tükki küljest ei võta - kraamisin sahtlist paberid-liimid-käärid ja kõik muu meisterdamiseks vajaliku välja.
Kui SINA, kes sa praegu seda postitust loed, ei jaksa kaarditegu ette võtta, pea neid lapsukesi palves meeles - usun, et seda ei ole palju palutud. Palvetamine võtab vaid hetke, viivu.. aga kannab suurt energiat ja võib imesid korda saata!

19.12.08

Käisime Kaspariga teatris Ugala jõuluetendust vaatamas... "Inetu pardipoeg ja lendav kass"
http://www.ugala.ee/repertuaar/pardipoeg.html
Päris vahva oli - Kaspar elas etendusele kaasa ja minulgi oli päris lõbus - saime mõlemad naerda :)

Vaatamata kasvataja-Ülle hoiatusele ei tundunud kass Kasparile ülse õudne ja tema kassi ei kartnud (keegi olevat teatri-kassi nähes hirmsasti ehmunud ja terve etenduse ajal nutnud).

Ainus, mis põnni pisut segadusse ajas, oli joogikõrtest siil - miks tal nii palju kõrsi on?

(pildid www.ugala.ee)

mõned pildid Kasparist ka ;)
andrese libaprillid

"Jess!"-nägu

mõmmikook

leidsin maximast koogivormi - üsna odav teflonvorm aga väga armas :) eile õhtul katsetasime. töötab küll ;)

koogi sisse läks üks pakk kalevi šokolaadimuffini pulbrit, 200 ml vett, 100 ml õli, tükeldatud tumedat šokolaadi (peoga). Sai väga šokolaadine. kui kook jahtunud oli, sulatasin vähesest rõõsas koores veel tumedat šokolaadi ja kastsin mõmmiku vaabag üle - hommikuks oli šokolaad mõnusasti imendunud ja kook suus-sulav.

koogi maitse järgi otsustades võib teinekord sellest pulbrist isegi muffineid teha ;)

16.12.08

halloo-halloo, Hello Kitty!

piparkoogi lõhna täna terve kodu täis :)


ja Trinzu - spetsiaalselt sinule - voila!


need ongi nii suured, et korraga mahtus plaadile 3 tk ;)

meile meeldib

pühad tulevad kolinal ja et poe-siginas-saginas igasugust pahna kärusse ei tõstaks, märgin siia üles, mis meile jõululaual meeldib:

- rakvere pühade verivorst peekoniga
maitsesime küll väga erinevaid vorste aga kogupere lemmikuks osutusid just need mõnusalt kerge piparkoogimekiga vorstid. ühed wõro omad mekkisid ka päris hästi aga tangud olid seal kummaliselt peeneks jahvatatud - ei olnud päris verivorsti tunnet süües.

- kui ise tainateoni ei jõua, sobib poeletilt Hagari piparkoogitaigen. ikka see, millel piparkoogist tiibadega põder pildil :D (arvestades anni magamisharjumusi või nende puudumist, on väga raske toidu valmistamisele piisavalt aega pühendada)
Piparkoogid jäid mõnusad ja krõbedad. isegi paksud piparkoogid olid söömisel rabedad ja parajalt magusad ning mitte liiga vürtsikad.

- kapsad Salvestilt. Arlesele meeldivad praekapsad, mina võin end mulgikapsastest lõhki süüa. vb olen nii purgitoidust rikutud maitsemeelega aga päris parajaid koduseid mulgikapsaid ma saanud ei olegi - ikka on kas liiga hapud või liiga soolased, liiga vedelad või liiga vähe tangu/liha sees.. salvesti omad sobivad :) felixi jõulukapsaid sõime eelmisel aastal - kui need on ka sel aastal sama maitsvad, võib neid osta küll :)

maitse üle ei vaielda - selle üle sõditakse! :D

15.12.08

väike heatigu igas päevas

minu väike panus Eesti Loomakaitse Seltsi selle-aastasesse heategevusloteriisse. (kokku on see mul kolmas aasta ELS'i käsitööga toetada :))



4 jõulukaarti
3 paari kõrvarõngaid kinkekarbis
traadist pross kinkekarbis
2 lilleprossi kinkekotis
2 kaelakeed
2 käevõru
2 nõelapatja
2 tasku-tita nukku
liblikatega maalitud siidrätt (80x200 cm)

hiljem lisandus veel maalitud sall ja käevõrusid, mis pildile ei jõudnud.

(minu osalust mainiti ka Sakalas)

Vanaemale vaatamiseks

Kaspar käis Päikesekillu perekeskuses Barni-karuga mängimas. Pildid vanaemale Helsingisse - vaata :)






kui mängud-tantsud läbi, lennukid meisterdatud ja ülesanded nuputatud, jagas mõmmik lastele Barni koogikesi ja õhupalle ning lapsed said koos karuga pilti teha. Kaspar ütles, et tal oli väga lõbus. Lubas hea laps olla, et teinekordki mängima saaks minna :)

annab tunda...

... väsimus ja vitamiinivaegus. Küüned murduvad, nahk on kuiv ja väsinud, ise olen ka alatasa väsinud. suvepäikesest ja puhkusest kaasa antud garantiiaeg hakkab läbi saama ja pisivead hakkavad ilmnema :D
Annan lastele iga päev d-vitamiini ja tundub, et peaksin ise ka võtma hakkama.. muidu saab organism d-vitamiini muuhulgas päikesest aga sellega on meil praegu üsna kitsas käes. Täna turgutasin end hommikueinelauas kodujuustu ja rohelise sibulaga.


Oleks võinud tomatit-kurki ka sisse lõigata aga hoolimata suurest plaanist ja omaette arutlemisest unustasin need poest osta.

10.12.08

veebikaardid

mul oli lihtsalt kohta vaja, kuhu kaspariga koos joonistatud kaardid riputada :)
kuna meil endiselt pole asjalikumat pilditöötlejat arvutis, on need kõik kribatud paintiga :)(netist leitud raamid+oma fotod) uus arvuti on juba kastiga põrandal - pole vanasse mõtet programme lisada.

9.12.08

šokomuffinid

Kaspar soovis muffineid ja tegelikult mina ka :) Eilsed piparmuffinid läksid suures osas jõulupeole kaasa, nii tuligi uus küpsetamine täna ette võtta :)

Retseptiks mugandasin tavalise muffini retsepti - lisasin tainale kakaod, šokolaadi-pisaraid, riivitud šokolaadi ja peale taina vormidesse jagamist panin igale veel tükikese šokolaadi keskele ;)


Need muffinid tulid tõesti maitsvad - pealt krõbedad, seest vetruvalt pehmed ja täidiseks sulanud šokolaad

8.12.08

Ole minu kingitus :)


nii armsa pildiga poekoti (orig. laste sussikoti) ostsin möödunud talvel Zara poest :)
minu kingitused on täna mõlemad kodus - Anni niikuinii ja Kaspar, sest hommikul kõht valutas ja oksendas. Kraadisime ka ja väike alavik on (vastupidiselt palavikule) 35,7.
ise hästi asjalik - käib ringi salatikauss käes, et kui uuesti peaks oksendama, et siis tuleks kohe kaussi, mitte kuskile, kus sellesse võib astuda. nutikas poiss :)

meil on aiamaa üsna metsapadriku lähedal ja suvel kaevasin metsaveerest paar sõnajalga peenrarivi kaunistama. Kasparil on ka oma Sõnajalglane:

suvel võtab ta oma Sõnajalglase ja õngerja ning läheb kala püüdema :D

siinkohal kirun oma fotokat, mis ekraanil välguga tehtud pilte ilmselgelt ülevalgustatuna näitab ja ilma välguta pilte normaalselt. arvutis on need pildid kõvasti pimedamad. pean julmalt välku kasutama hakkama ja mingi pilditöötlusprogrammi arvutisse sikutama..

Annit on päris keeruline avatud silmadega pildile püüda.. paar korda on õnnestunud :)

aga ta on ka suletud silmadega väga-väga ilus


lõpetuseks üks üsna nostalgia-hõnguline lelu, mille Kaspar suureks vennaks saamise puhul kingiks sai. Mulle meeldivad mänguasjalikud kingid - igasugused robotid ja monsterid ja playstation'i ning arvutimängud pigem terroriseerivad laste arenemist, kui kaasa aitavad. Kassu laulujupike: "...Kaspar - nelja-aastane, suur poiss juba. Kardab kolli ja kummitust" vaat siis.

piparmuffinid

lähen õhtul jõulupeole. päris jabur aga detsember ei ole kummist ja kõik asutused-seltsingud, kuhu ma kuulun, tahavad jõule tähistada - nii ongi, et peod hakkavad pea kuu aega varem juba pihta. Laud kaetakse ühiselt ja eelmisel koosolekul sai enamvähem teemad ära jaotatud- kes mida toob.. kes kapsad, kes moosi, kes lihakraami jne.. mina pidin magusat viima. jõulud+magus on teadagi - piparkook. aga et ma põhupeana selle ära unustasin ja eile piparkoogitainast teha ei jõudnud, tegin hoopis piparmuffinid...

1 pakk Vilma šokolaadimuffini-pulbrit
1 pakk Vilma juubeli tordipulbrit
maitse järgi piparkoogi maitseainet (eri tootjatel erineva vürtsikusega)
400 ml vett
100 ml õli
kogu kupatus kokku segada ja muffinivormidesse jagada, ahjus küpsetada kuni muffinile vajutades see tagasi vetrub.

valge pumatiglasuur, roheline piparkoogiglasuur ja martsipanist kaunistused - jõulupärjad lumehanges.

ilma kakaota pumatiglasuuris on isegi lumehelbed ja jäälilled kenasti näha ;)

7.12.08

külaskäik

väga palju võib ühe õhtuga juhtuda. käisin kosmikuid kuulamas-kaemas ja sattusin kokku ammuse sõbraga - või siis lähedase tuttavaga. lõbus õhtu paisutas seltskonda ja seesama seltskond otsustas peale pidu "edasi" minna.. ehk siis kellelegi külla. kellele? martinile. ega ma rohkemat teadnud.. olin üsna võõras või siis oli seltskond seda. igatahes oli edasi minemine väga hea mõte, sest inimesed olid väga armsad. hoolimata sellest, et seltsilisi oli üsna palju, pani võõrustaja kohe kartulid keema ja ahju järgi, sättis mängima vinüülplaadid ja mõnusalt praelõhnases söögitoas tekkisid vestlusteemad ise-enesest. ja pidin jällekord tõdema, erakordselt vahvaid ja heasüdamlikke inimesi on olemas :) kell kolm öösel sõime kõik nagu üks pere laua ääres ime-ilusatelt savitaldrikutelt oma killukest liha ja paari kartulit aga see oli nii hea :) hea südamega valmistatud ja lauale kantud..
ja korter oli muinasjutuline.. maja oli ehitatud järve-äärsele mäeküljele nii, et välisuksest sisenedes tuli esmalt trepist laskuda (nagu keldrisse minnes), et jõuda rõduga korterisse. rõdu selline kivist, suur ja kaares - vaatega lumisele rannale ja järvele. suure lauaga suur söögituba ja avatud köök, söögitoas uks rõdule ja kapi kohal Ave Nahkuri pilt :)


kui ma ennast oma kodus nii koduselt ei tunneks, võiksin vabalt selles korteris elada. selle maja ümber pole autoteid, on teised sama vanad ja sama kummalised majad.
Rääkisime Martiniga päris palju kodust ja kodutundest ja ma väga-väga loodan, et ta hakkab Viljandit oma kodulinnaks pidama. Mulle meeldib see linn siiani. Ei teagi nüüd, kas olin mina võõras ja teised kohalikud või pigem vastupidi :) Igatahes suur aitäh Martinile, Kõivule, Sassile, Laurale, Kellile, Leenale, Allanile ja sellele poisile, kes prantsusmaalt tuli (kui keegi nimetamata jäi, siis kindlasti teile kah! :) ilus õhtu oli..
Ja peremees Martin saab oma külalistega suurepäraselt hakkama!

6.12.08

Ahju-juurikad ja verivorstid



1 suurem sibul
5-6 kartulit
1 suur porgand
rakvere verivorstid peekoniga

Koorisin ning tükeldasn kartulid ja porgandi. Keetsin juurvilju soolaga maitsestatud vees kuni need olid "napilt-napilt-mitte-küpsed". Hakkisin sibula - pool kogusest panni põhja, peale kurnatud kartulid-porgandid, veel hakitud sibulat ja kõige peale verivorstid.. muidu oleks rasvainet ka kasutanud aga sel korral oli verovorstiga peekon kaasas - sellest sulas küpsemise ajal juurikatele piisavalt rasva. Küpsetasin pöördõhuga ahjus pool tundi 200 kraadi juures.

Head isu! :)

blogi uus nägu

Kaspar: "emme, miks su arvuti-asjal* öö on?"
mina: "ei ole ju öö, musta värvi on lihtsalt"
Kaspar: "must ei ole tore värv. aga sinine on väga tore. ja kollane"

-------------------------------
*blogil

vahetasime värvi, joonistasime putuk-mutuklasi ja sorteerisime/märgistasime postitusi. nüüd tundub tõesti lõbusam ja parem :)

5.12.08

nõelaga torkimist ja natuke küpsetamist

hakkasin tütrele mütsi õmblema.. hästi lihtsat - ilma lõiketa. müts sai valmis:

aga väike sai.. paar sentimeetrit liiga kitsas. pole hullu, meil majapidamises nukke kah, kes mütsi alla hästi sobivad. aga nukule oleks mütsi juurde kleidikest ka tarvis. mõeldud-tehtud!

aga lapsele ju ikka mütsi vaja! uuele katsele :)

ja kuidas sa lapse kleidita jätad, kui isegi nukk uued rõivad selga sai...

kleidike veel lõpetamata - niidid ripakil ja rinna-esisele tuleb seelikuosa riidest lõigatud lill-aplikatsioon.

kui nüüd juba hoogu sattusin ja Anni magusat und ära kasutasin, valmisid veel lilleprossid jõulupakkidesse:

ja eile õhtul voolisin-küpsetasin fimost mummusid - ühed neis said juba keeks ja käevõruks.



rohkem ei jõudnud. nüüd siis teate, miks eile päev otsa võileipse serveeriti ja miks õmblusmasin veel hilja-hilja elutoas mürises :)



_________________________________________________
fimo ja cerniti küpsetamine mikrolaineahjus


täiesti teostatav maksimum-võimsusel ca 5 minutit. voolitud helmed peavad olema veega kaetud ja anum peab olema mikrolaineahju-kindel. mummud tulid päris kenasti välja aga kirju-mirjud ripatsid jäid natuke sogased.. nagu mingi hall kiht tuli peale.. võib-olla probleem selles, et ripatsid olid suuremad, kui helmed ja jäid "tooreks" - igatahes.. nendest julladest ma pilti ei teinud.

4.12.08

Armsad asjad unedest ja ilmsi


kui mul oleks miljon krooni...
ma nägin unes, et sain endale lubada kõike, mida soovisin.. ja üsna esimestena reas tulid need:

Catimini lasteriided

mollychicken'i
käsitsi valmistatud mänguasjad, kotid, papud jms

kaardid, karbid, topsikud ja muidu armsad asjad Nichole Heady'lt

jah, ma olen ikka veel hingelt laps - nukumajad. palju nukumaju

šokolaad :) Neuhausi pralineedega on mu ära hellitanud Iris... Suvel sain maitsta neid imelisi kompvekke, kui Iris karbitäie kaasa tõi ja sünnipäevaks oli mulle postkontoris pakk Belgiast ;) need sõna otseses mõttes sulavad suus ja oioioi kui head...

Keson'i linased riided - Kasparil on heleroheline vesti ja pükste komplekt, nüüd tahaks ülejäänud perele ka :)

ja kui siis ka veel raha üle jääks, ostaks köögi- ja käsitöö-raamatuid :) rahva raamatust näiteks...

ps. kingad Oilily'st

1.12.08

Anni



Anni sündis ühe kuu eest. Kummaline - oleks justkui eile olnud.. samas.. Kaspar sündis nelja aasta eest ja oleks ka nagu eile olnud :)

Õhtul tuleb külalisi - karvaseid ja sulelisi.
Seoses lähenevate pühadega käib kodus suurem kaunistamine ja sättimine- kardinate õmblemine ja triikimine, jõulu-ehete sättimine ja küünalde paigutamine.. mulle meeldib - aastaringselt võiks jõulud olla - punased, sumedad, soojad ja kaneeli-lõhnalised ;)

Lauale panen mandariinid ja pisikesed suupiste-võileivad. Ämm tegi tordi ja salati - võtab õhtul kaasa. Joogiks alkoholivaba glögijook. minu ema toob ka miskit näksi - rohkem polegi vaja - muidu tekib toidu-uputus :D